LIFE.ro | STORIES TO INSPIRE
Pagina de sustenabilitate
„În bucătăria veche, românească, nu exista risipă. Totul se valorifica, se transformă într-un alt preparat. În plus, în gospodărie erau porci, păsări, iar orice resturi erau consumate de aceștia”
0:00
-29:58

„În bucătăria veche, românească, nu exista risipă. Totul se valorifica, se transformă într-un alt preparat. În plus, în gospodărie erau porci, păsări, iar orice resturi erau consumate de aceștia”

Cum gătim cu respect pentru hrană, fără risipă și într-un permanent dialog al gusturilor și explorării

Chef bucătar Elena Daniela Graură promovează o filosofie culinară care îmbină tradiția Țării Făgărașului cu inovația și tehnologia. Păstrătoare a „rosturilor” așa cum le-a descoperit în cămările sașilor sau evreilor din zona Făgărașului, Elena Daniela Graură gătește în locuri cu istorie și pentru oameni care apreciază maniera ei de lucru: în respect pentru hrană, fără risipă și într-un permanent dialog al gusturilor și explorării.

Să presupunem că ești la o petrecere în Paris sau în New York, într-un loc în care nimeni nu știe nimic nici de România, nici de Țara Făgărașului, și tu ar trebui să le oferi ceva de mâncare, care să le vorbească despre regiunea ta, despre zona din care vii, despre tine, și în același timp să-i fascineze. Ce ai alege?

Daniela Graură: Mai întâi cred că i-aș invita – pentru că eu cred că fiecare țară, fiecare zonă, are un imens patrimoniu cultural și, desigur, gastronomic. Acum, pentru că subiectul meu de suflet este gastronomia, mă gândesc întotdeauna cu ce aș cuceri pe cineva. Și atunci în mintea mea e o farfurie cu ingredientele zonei, foarte plină de expresie. O expresie obținută din gust, din arhitectura farfuriei, care poate imita zona,  care să aibă gustul – în cazul nostru, a Țării Făgărașului – a trei zone. Aș pune muntele, aș pune apele pe care le donează muntele, Oltul și Colinele Transilvaniei cu toate florile ei spontane.

Suntem norocoși, iar la nivel de inspirație sunt cel puțin 3-4 bucătării ale etniilor care au trăit de-a lungul vremii și au cedat din cultura lor gastronomică și asta e pentru noi o mare bogăție și o sursă de inspirație.

Care sunt acelea? 

Daniela Graură: Bucătărie săsească, ungurească, evreiască și, sigur, cea românească. Și când vorbesc de bucătăria românească și săsească, cred că e important să amintesc că este una săsească rurală și una urbană foarte interesantă.

Elena Daniela Graură gătește în locuri cu istorie și pentru oameni care apreciază maniera ei de lucru: în respect pentru hrană, fără risipă și într-un permanent dialog al gusturilor și explorării

Citește întregul material pe LIFE.ro ▶️ „În bucătăria veche, românească, nu exista risipă. Totul se valorifica, se transforma într-un alt preparat. În plus, în gospodărie erau porci, păsări, iar orice resturi erau consumate de aceștia” - Daniela Graură, bucătar, fondatoarea Casa Terra din Făgăraș, promotor al Țării Făgărașului

0 Comments
LIFE.ro | STORIES TO INSPIRE
Pagina de sustenabilitate
Pagina de sustenabilitate, un loc în despre povești și personaje care mișcă munții din loc în acest domeniu. Sustenabilitatea nu mai este de mult un trend, a devenit o prioritate pentru toții liderii economici, politici și social. Dar cine sunt cei care se implică în această zonă în România? Cine sunt oamenii care se gândesc astăzi la un mâine mai bun pentru noi toți? Cunoaștem împreună câteva povești inspiraționale chiar aici, pe Pagina de sustenabilitate – un loc în care învățăm, prin poveștile liderilor de astăzi, concepte despre sustenabilitate care ne ghidează viața de zi cu zi.